KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Galeria

Z absolwentem 12-tki o literaturze i języku polskim.

14.04.2021r. Pierwszy wykład. Mówi się, że kwestie oczywiste definiuje się najtrudniej. Podejmijmy się wspólnie tego wyzwania i spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, czym jest dla nas literatura, a także dlaczego w ogóle ją czytamy. Dlaczego "Balladyna" jest dramatem, a "Quo Vadis" powieścią historyczną? ...

IV Warsztaty Matematyczne dla Ósmoklasistów - Online

Wczoraj o godzinie 16:00 miało miejsce 1 z 4 spotkań naszej już IV edycji Warsztatów Matematycznych . Uczestnicy mogli się dowiedzieć czegoś więcej o wzorach skróconego mnożenia, a później przy okazji sprawdzić się na matematycznym Kahoocie! Sądząc po odpowiedziach na quizie nie było to dla uczestni...

Przeżyj to jeszcze raz.... DJO XII LO! 19.12.2019r.

Przeżyj to jeszcze raz.... DZIEŃ JĘZYKÓW OBCYCH W XII LO! 19.12.2019... - dzień który pamięta większość dwunastkowiczów. Tygodnie przygotowań które integrowały uczniów, piękne dekoracje, ustalanie planów, pisanie przemowy, szukanie idealnych strojów, gotowanie regionalnych potraw..., a wszystko...

Życzenia świąteczne od uczniów XII LO.

Życznia świątecznie od uczniów XII LO.  ...

Spotkanie Młodych Badaczy 2020r.

W poszukiwaniu praw fizyki i chemii. 5 marca w naszej szkole odbyły się IV Spotkania Młodych Badaczy. Do konkursu zgłosiło się 15 zespołów ze szkół podstawowych. Widzieliśmy dużo wspaniałych pokazów fizycznych i chemicznych, przygotowanych pod okiem wspaniałych nauczycieli-pasjonatów. Perf...

Spacer po Parku Ocalałych

W dniu 26 lutego klasa IBg wybrała się na spacer edukacyjny do Parku Ocalałych . Na zdjęciach możemy zobaczyć Pomnik Orła Białego i tablice upamiętniające ofiary Łódzkiego Getta oraz kopiec pamięci z ławką Jana Karskiego na szczycie. Odwiedziła także Centrum Dialogu im. Marka Edelmana. W drodze powrotnej zatrzym...

Ostatki 2020

03.03.2020
Ostatki 2020

Ostatki 2020

03.03.2020

...

Atlas Arena 2020r.

Młodzież naszego liceum odpowiadając na zaproszenie ks abpa Grzegorza Rysia w dniach 27-28 lutego uczestniczyła w spotkaniu rekolekcyjno - ewangelizacyjnym "Arena Młodych". Spotkanie to na pewno zostanie na długo w naszych sercach i pamięci...

III Warsztaty Matematyczne dla Ósmoklasistów/Gimnazjalistów

W ostatni piątek gościliśmy w naszej szkole uczniów klas 8 szkół podstawowych wraz z ich nauczycielami. Tym razem chętnych było tak dużo, że niektórym musieliśmy odmówić. Nasi goście wzięli udział w 3 wykładach poprowadzonych przez uczniów naszej szkoły a po każdym wykładzie rozwiązyw...

Dzień Patrona XII LO

2020 Z okazji dnia patrona klasy pierwsze wzięły udział w pokazie prezentacji dotyczących naszego patrona, prezentacje zostały przygotowane i przedstawione przez uczniów 3D - Bartek Telążka przedstawił życiorys Wyspiańskiego a Zuzia Siwy twórczość naszego patrona. Nad wszystkim czuwała jak co roku pani ...

Studniówka XII LO 2020r.

Niedziela 12 stycznia była wyjątkowym dniem dla naszych maturzystów i ich wychowawców – wszyscy bawili się na balu studniówkowym, który został zorganizowany w Białym Pałacu w Niesięcinie. Uroczystość rozpoczął piękny polonez w wykonaniu naszych uczniów, którego układ ułoż...

Dzień Języka Angielskiego 2019

W dniu 12 grudnia 2019 roku odbył się w naszej szkole Dzień Języka Angielskiego . Uczniowie mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat kultury, geografii i historii Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii biorąc udział w quizie oraz wykazać się umiejętnościami artystycznymi tworząc plakaty konkursowe dot...

Wycieczka do Warszawy

W dniu 27 listopada klasa 3B udała się na wycieczkę do stolicy Polski - Warszawy . Większość dnia spędziliśmy w Muzeum Historii Żydów Polskich "POLIN", gdzie dane nam było zobaczyć dwie wystawy. Jedna związana była z historią Żydów na ziemiach polskich od początku istnienia naszego państwa, natomiast drug...

Wycieczka edukacyjno – integracyjna klas pierwszych, 2019r.

Klasy 1cg i 1bg (07 - 09.11.2019r.) wyjechały na wycieczkę integracyjną do Centrum Dobrego Wychowania w Motyczu Leśnym (okolice Lublina). Wycieczka była połączona z różnego rodzaju warsztatami edukacyjnymi. Poza zwiedzaniem okolic i samego Lublina, młodzież wzięła udział w grze terenowej łączącej rywalizację i k...

Śladami czterech kultur

W zimny, pochmurny wtorek przemierzyliśmy Łódź w poszukiwaniu śladów kultury żydowskiej i rosyjskiej. Podczas wycieczki udało nam się zwiedzić jeden z największych cmentarzy żydowskich w Europie. Znaleźliśmy również skrywaną w łódzkich podwórkach synagogę. Nasze spotkanie zakończyliśm...

Arturówek – ognisko integracyjne, 2019r.

Na dobry początek roku szkolnego klasa cg i bg wzięła udział w zajęciach integracyjnych pod okiem Pani pedagog Tatiany Nojek oraz wychowawców w Arturówku . Młodzież miała okazję lepiej się poznać oraz przełamać pierwsze lody przy ognisku. Mimo niesprzyjającej pogody uczniowie dobrze się razem wspól...

Wycieczka do Szklarskiej Poręby 2019r.- klasa 2b

W dniach 6-8 czerwca pod opieką p.prof. Kiełkowskiej oraz p.prof. Zieleniewskiej wybraliśmy się na wycieczkę w Sudety. W czwartkowy poranek wyruszyliśmy spod szkoły bardzo wcześnie, dzięki czemu, po dotarciu na miejsce, cały dzień spędziliśmy, wędrując. Zobaczyliśmy wodospad Kamieńczyka i wodospad Szklarki, przy kt&oac...

Po indeks z Pitagorasem!

Szanowni Państwo, Wydział Matematyki i Informatyki UAM zaprasza do udziału w kolejnym otwartym wykładzie dla młodzieży „Po indeks z Pitagorasem". Wykład online odbędzie się 22 czerwca 2021 roku o godz. 12.00. Link do spotkania jest dostępny na stronie https://emi.wmi.amu.edu.pl/wydarzenie/po-indeks-z-pitagorasem-...

Po indeks z Pitagorasem!

Szanowni Państwo, Wydział Matematyki i Informatyki UAM zaprasza do udziału w kolejnym otwartym wykładzie dla młodzieży „Po indeks z Pitagorasem". Wykład online odbędzie się 22 czerwca 2021 roku o godz. 12.00. Link do spotkania jest dostępny na stronie https://emi.wmi.amu.edu.pl/wydarzenie/po-indeks-z-pitagorasem-...

Szanowni kandydaci!

SZANOWNI KANDYDACI, powoli mija czas SKŁADANIA WNIOSKÓW do szkół pierwszej preferencji. Komisja rekrutacyjna przy XII LO zakończy weryfikację podań do 24 czerwca br. Kto jeszcze nie wypełnił deklaracji, ZAPRASZAMY do aplikacji VULCAN: https://lodzkie.edu.com.pl/kandydat/app/ Po chwili spokoju, przypomin...

Podsumowanie Olimpiady Historycznej

W Sejmie RP odbyło się uroczyste podsumowanie XLVII Olimpiady Historycznej. Laureatom nagrody wręczyli Marszałek Sejmu Pani Elżbieta Witek, Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Pan Jarosław Szarek i Prezes Polskiego Towarzystwa Historycznego Pan prof. Krzysztof Mikulski. Wśród Laureatów Nasz tegoroczny abit...

Fascynująca fizyka

Szanowni Państwo, Miło mi poinformować, że uczniowie klasy 3a: Filip Kucharski i Piotr Kwiatkowski   zostali  laureatami  ogólnopolskiego konkursu  "Fascynująca Fizyka" .  Fakt ten potwierdzają  otrzymane certyfikaty. Zgodnie z Uchwałą nr 8/2018 Senatu Politechniki Ł...

Szanowni kandydaci!

Szanowni Ósmoklasiści – dziękujemy za uczestnictwo w drugiej edycji „Drzwi otwartych” XII LO Z wielu ofert, DWUNASTKOWA jest naprawdę odlotowa ! Z pasji do przedmiotów przyrodniczych wiedzę i umiejętności przećwiczysz. ZŁÓŻ więc WNIOSEK do klas wszystkich, bo z powod&oac...

Dni Otwarte Online - Linki do Dni Otwartych.

DRZWI OTWARTE ONLINE Drodzy Kandydaci, Szanowni Rodzice, Po raz drugi zapraszamy na Wirtualne Drzwi Otwarte do XII Liceum Ogólnokształcącego. Dziś chcemy Państwu przybliżyć naszą szkołę w jedyny możliwy teraz sposób – poprzez spotkania online, które odbędą się na platformie Microsoft Team...

Rekrutacja-Informacja dla kandydatów

SZANOWNI KANDYDACI, RODZICE/OPIEKUNOWIE PRAWNI , aby usprawnić proces składania wniosków do XII LO, informujemy, że na parterze szkoły, zostanie uruchomiona skrzynka – od 25 maja 2021 , pod tytułem: „REKRUTACJA 2021 - WNIOSKI”, do której możecie Państwo wrzucać przywiezione dokumenty...

Pierwszy numer DWUNASTNIKA

Serdecznie zapraszamy do lektury! Dwunastnik- Środowisko i co poszło nie tak......

Rekrutacja

22.05.2021
Rekrutacja

Rekrutacja

22.05.2021

SZANOWNI KANDYDACI DO XII LO, niezmiernie  się cieszymy, że niektórzy już założyli konta w aplikacji Vulcan , wypełnili wnioski  i jako pierwszą preferencję wybrali naszą szkołę.   (BRAWO , WY!) Jednocześnie pragniemy uspokoić wszystkich, którzy martwią się, że złożone dokumenty nie...

Konkurs na najlepszą recenzję.

Miło nam poinformować, że w konkursie bibliotecznym na najlepszą recenzję książki lub wydarzenia kulturalnego zwyciężyła Julia Arkusińska z kl. 1 a . Gratulujemy i czekamy na nowe teksty....

Powrót do szkoły

Z deszczu pod rynnę ? Nie darmo przysłowia są mądrością narodów . A człowiekowi nie dogodzisz! I tak, w kontekście triumfalnego obwieszczenia MEN o przywróceniu nauki stacjonarnej, wszyscy zgodnie ( z niedowierzaniem) rzuciliśmy w przestrzeń: Naprawdę ? I co teraz? Apokaliptyczna wizja powrotu do reżi...

Uwaga ósmoklasiści

Szkolenie dla kandydatów zainteresowanych zakładaniem konta i dalszym postępowaniem w procesie REKRUTACJI 2021. Link do wydarzenia: https://youtu.be/gNfrvORM4IM...

Nowy plan lekcji!

Od 10 maja obowiązuje nowy plan lekcji. Plan lekcji...

Z absolwentem 12-tki o literaturze i języku polskim.

Z absolwentem 12-tki o literaturze i języku polskim. Już dzisiaj o godzinie 18.00 zapraszamy na czwarty wykład. Czy wystarczą słowa, by się dobrze porozumieć? Zapraszamy ósmoklasistów i maturzystów!!! Link do spotkania: https://youtu.be/c2Ptjl-9pho...

Informacja dla maturzystów

Informacja dla zdających przystępujących do egzaminu maturalnego w XII Liceum Ogólnokształcącym w roku 2020/21...

Time to Wave Goodbye Now

  Zdalne nauczanie skutecznie ograniczyło bezpośredni kontakt młodzieży, szczególnie między oddziałami, ale nie wymazało z naszej pamięci faktu, że lada moment tegoroczni trzecioklasiści staną się ABITURIENTAMI XII LO . N im zakwitną kasztany, bo ostatnio wszystko jakoś idzie na opak, zasiądziecie p...

Z absolwentem 12-tki o literaturze i języku polskim.

Z absolwentem 12-tki o literaturze i języku polskim. Już dzisiaj o godzinie 18.00 zapraszamy na trzeci wykład. Czy nasz język się zmienia? Zapraszamy ósmoklasistów i maturzystów!!! Link do spotkania: https://youtu.be/4Hsp8odPeNc...

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2020/21 klas trzecich

30 kwietnia 2021  (piątek) odbędzie się w naszej szkole zakończenie roku szkolnego klas trzecich. Każda klasa będzie miała spotkanie ze swoim wychowawcą w sali widowiskowej wg porządku: kl. 3c- godz. 9.00- 9.35 kl. 3a- godz. 10.00- 10.35 kl. 3d- godz. 11.00- 11.35 kl. 3e- godz. 12.00- 12.35 kl. 3b- g...

Gratulujemy!

25.04.2021
Gratulujemy!

Gratulujemy!

25.04.2021

Uczniowie naszej szkoły: Adam Łuczak 2b i Mikołaj Gejda 1b zostali laureatami corocznego festiwalu artystycznego FETA, organizowanego przez XXVI LO. Wykonali trzy utwory muzyczne, w tym jeden własny. Gratulujemy!  ...